Vi ses i Almedalen den 2 juli 2019

I år kommer industrikommunerna för tredje gången att anordna ett seminarium i samband med Almedalen. Vi ser fram ett givande seminarium i år också. Temat blir "Infrastruktur för tillväxt". Idén är att diskutera hur infrastrukursatsningar kan vara bra verktyg för tillväxt i regioner utanför stprstäderna. Föredragshållare med mera kommer senare att presenteras på webbplatsen.

Seminariet genomförs tisdagen den 2 juli, kl. 16.00 ombord på kärnbränslefartyget M/S Sigrid vid Skeppsbron i Visby hamn.

Hela programmet för Almedalen finns på Region Gotlands webbplats: http://program.almedalsveckan.info/ .

Partiernas dagar under Almedalsveckan 2019:
Söndagen 30 juni, Miljöpartiet
Måndagen 1 juli, Moderaterna
Tisdagen 2 juli, Vänsterpartiet
Onsdagen 3 juli, Liberalerna
Torsdagen 4 juli, Centerpartiet
Fredagen 5 juli, Socialdemokraterna
Lördagen 6 juli, Kristdemokraterna
Söndagen 7 juli, Sverigedemokraterna

Almedalenseminarium 2018:

Industrikommunernas Almedalenseminarium 2018 hade rubriken ”Så blir Sverige och Norden attraktivare för att locka till sig investerare” blev mycket lyckat med hänsyn till den konkurrerande aktivitet som Sveriges fotbollsmatch i VM helt plötsligt kom att bli. Det blev ändå ett välbesökt och intressant seminarium. Seminariet ombord på M/S Sigrid drog cirka 70 åhörare. Efter seminariet fanns möjlighet till mingel och att avnjuta en buffé på akterdäck.

Programpunkter och föredragshållare:

Det lönar sig att investera i Norden!
- Britt Bohlin, Rådsdirektör, Nordiska Rådet
Den nordiska marknaden och investeringar
- Frida Wallnor, ledarskribent, Dagens Industri

Lokal industriell utveckling. Hur tänker ett investmentbolag?
- Lars Wedenborn, VD, FAM, som förvaltar Wallenbergsstiftelserna

Så kan investeringsattraktiviteten stärkas av industrikommunerna
- Björn Rosengren, f d näringsminister, idag Executive Chairman Priority Group, ordf. Norsk-Svenska Handelskammaren

Ett finskt perspektiv på attraktionsbyggandet
- Lars Hagebris, Direktör, Business Finland

Den fjärde industriella revolutionen – kompetensutveckling för 3 D- Printing - Nationellt kompetensinitiativ via Svenska industrikommunerna
- Magnus Schenström, VD Curt Nicolin Gymnasiet AB, Finspång

Avslutande kommentar
- Jan Larsson, ordförande i den pågående utredningen om Offentligt främjande av utländska investeringar

Panelen och våra skickliga moderatorer Peter Nygårds och Christer Asplund levererade verkligen inom ämnet. Dessutom redovisade Curt Nicolin Gymnasiet i Finspångom testbädden kring 3 D Printing . Det fanns även en möjlighet att testa VR- miljön på plats ombord- häftigt.

Sammanfattning av den avslutande paneldiskussionen:

1. Attraktionsfaktorer som påverkar investerarna:
- svenskar gillar att jobba tillsammans i projekt
- svenskar är globala och reser en hel del och är ”Open minded”
- ingenjörsmässiga. Många ”Early adapters” och vi gillar tekniska prylar
- politiskt stabilitet och trovärdiga myndigheter
- förutsägbarhet om hur arbetsmarknadens partner fungerar
- inte vara så rädda för förändringar - flexibilitet
- hög kompetens i bolagen
- trots allt relativt lätt att komma igång med de mekanismer (stöd och regelsystem) vi har.

2. Hur ska en kommun bete sig för att möta en investerare?
- bra samarbete och transparens
- kommunalt planarbete oerhört viktigt, te x för besöksnäringens utveckling
- viktigt hur kommunen agerar så att investeraren inte satsar i annan kommun
- trygghet, barnomsorg och skola viktigt
- dialogen med kommunen.

3. Råd till kommunledningen:
- aktiv dialog med företagsledningarna på orten så det vet om de kommunala planerna
- satsa på utbildning
- automatiseringen medför att man tillsammans med näringslivet måste hitta lösningar gemensamt.